SIK SORULAN SORULAR

Taburculuk Kriterleri Nelerdir?
Taburculuk Kriterleri Nelerdir?
  • Ameliyat sonrasında vital bulgularının normal seyretmesi, ayağa kalkabilmesi, uyanık ve bilincinin yerinde olması, yaklaşık 2 saat sonra başlanan oral sıvı alımını tolere edebilmesi, idrarını yapabilmesi, ağrısının kontrol altına alınmış olması, bulantı, kusma ve baş dönmesinin olmaması, aşırı miktarda kanamasının ve yara yerinden akıntısının olmaması gibi durumlarda hasta önerilerle, reçetesi düzenlenerek, kontrol günü verilerek taburcu edilir.
  • Hastalara yeterli ve planlı olarak bilgi verilmesinin anksiyete, stres ve ameliyat sonrası komplikasyonları azalttığı, memnuniyeti artırdığı ve işe dönüşü hızlandırdığı bilinir.

Ameliyat sonrası dönem:

  • Geçirilen cerrahi girişimin türüne göre özelllikle ilk 24 saat düzenli aralıklarla ağrı kesici verilmesi konusunda aile bilgilendirilir. Ağrı ilk 3 günde azalarak devam edebilir. Yara iyileşmesi ve bakımı konusunda detaylı bilgi verilir. 24 48 saat içerisinde poliklinik kontrolüne çağrılır. Her türlü problemde tarafımıza ulaşabilecekleri iletişim numaraları aileye verilir.
  • Anesteziye bağlı olarak hastalarda geçici bir süre boğaz ağrısı olabilir. Bu normal bir durumdur.
  • Yine ameliyattan ilk 24 saat sonra dehidratasyona bağlı olarak vücut sıcaklığında artış, titreme ve üşüme olması normaldir. Ameliyatı izleyen günlerde vücut sıcaklığının azalması beklenir. Hastanın bol sıvı alması önerilebilir. Ameliyattan 24 saat sonrasında vücut sıcaklılığının normale dönmemesi durumunda araştırma yapılır.
  • Genellikle epidural ve spinal anesteziden sonra çok şiddeti baş ağrısı görülebilir. Anestezi uygulanan hastaya baş ağrısının giderilmesi için ilk 3 gün bol sıvı alması, sırtüstü pozisyonunda istirahat etmesi ve ağrı kesici ilaç alması konusunda bilgi verilmelidir.
  • Ameliyattan sonra bulantı- kusma, gaz çıkaramama, iştah değişiklikleri ve midede şişkinlik gibi sorunlar yaşayabilmektedirler. Bulantı- kusma, ameliyat sonrası gelişen sorunlar arasında ağrıdan sonra en sık görülen sorunlardan biridir. Genellikle geçici bir durumdur.
  • Genel anestezi alan hastalar ameliyattan sonra konuşma, hafıza, dikkat ve uyku sorunları yaşayabilirler.
  • Ameliyat sırasında spinal yada epidural anestezi alan erkek hastalarda ameliyattan sonra idrar yapmada zorluk ve ağrı görülürken, kadınlarda ise idrar kaçırma olabilir.
  • Ameliyat sırasında hastaya kas gevşetici ilaç verilmesi ve uzun süre ameliyat masasında aynı pozisyonda yatırılmasına bağlı olarak hastada ameliyattan sonra kas, sırt ağrısı ve yorgunluk gelişebilir. Genellikle ilk 12 saatte çok şiddetli olmakla beraber, giderek azalmakla beraber 24 saatten sonra normale döner.

 Hastanemizde;

  • İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, günübirlik cerrahi ünitesi, 6 yataklıdır. Tüm yataklar için hastabaşı oksijen ve aspirasyon sistemi mevcuttur. Oda içerisinde çocukların bekleme sürelerini daha eğlenceli hale getirmek için 2 adet LCD TV vardır. Günübirlik cerrahi sorumlu hekimi, hemşiresi, ve diğer sorumlu personel günübirlik cerrahi sürecinin her aşamasında hasta ve ailesinin bilgilendirilmesi konusunda işbirliği yaparak özveriyle çalışmaktadır. Bir gün önceden belirlenen zamanda gelen hastalar günübirlik cerrahi ünitesinde karşılanıp, ameliyata girmek üzere hazırlanır. Uygun, güvenli hasta transferi ile ameliyathaneye teslim edilip/alınır.