Günübirlik Cerrahi Nedir? Hangi hastalarda günübirlik cerrahi uygulanır?
Günübirlik cerrahi, ameliyat öncesinde uygunluğu belirlenen hastaların, planlı olarak ameliyata alınmasını ve ameliyat oldukları gün içerisinde taburcu olabilmelerini sağlayan girişimlerdir. Bu hastalarının hastanede kalış süreleri, ameliyat sonrası 1-6 saat gibi kısa bir süreyi kapsamaktadır. Ameliyat öncesi değerlendirme, ameliyat, taburculuk ve ameliyat sonrası izlem günübirlik cerrahi sürecinin aşamalarını oluşturmaktadır. Günübirlik cerrahi girişimler, hastanede yatış süresinin kısa olması, maliyetin düşük olması dolayısıyla özellikle gelişmiş ülkelerde oldukça yaygınken ülkemizde de gitgide artmaktadır.
Hangi hastalarda günübirlik cerrahi uygulanır?
Çocuk cerrahisinde sıklıkla, sünnet, hidrosel(su fıtığı), kasık fıtığı, inmemiş testis, varikosel, epididim kistleri, üretral meatotomi ve dilatasyon, göbek fıtığı, cilt cilt altını ilgilendiren basit yumuşak doku lezyonları, günübirlik cerrahi uygulanan hastalıklardır.
Ameliyat öncesi değerlendirme:
Poliklinikte öncelikle hastanın günübirlik cerrahi için uygunluğu değerlendirilir. Hastanın ayrıntılı olarak öyküsü alınır ve fizik muayenesi yapılır. Hasta ve ailesi hastalık ve uygulanacak cerrahi girişim konusunda bilgilendirilir ve kaygı düzeyi azaltılır. Ameliyat tarihi belirlenir ve hastaya randevu bilgilerinin yazılı olduğu bir evrak verilir. Hangi anestezi çeşidinin uygulanacağı belirlenir ve anestezi onam formu aileye verilerek önceden bilgi sahibi olması sağlanır. Hastalara ameliyat gününe kadar yapacakları uygulamalar ve dikkat etmeleri gereken konular, yazılı yada sözlü olarak açıklanır. Ameliyattan bir gün önce tekrar çocuk cerrahisi ve anestezi hekimi tarafından değerlendirilir, takipli olduğu kronik bir hastalığı varsa ilgili konsültasyonları yapılır.
Ameliyattan önceki gece hastanın banyo yaptırılıp, tırnaklarının kesilmesi cerrahi sonrası enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
Ameliyattan önceki gece yarısından itibaren katı gıda, formül mama, katı şeker ve sakız verilmez. Ameliyat saatinden 2 saat öncesine kadar su, elma suyu gibi berrak sıvılar verilebilir. Sadece anne sütü ile beslenen 12 aydan küçük bebekler ameliyattan 4 saat öncesine kadar beslenebilir.
Ameliyata gelirken tırnaklarda oje olmamalı, küpe, yüzük benzeri herhangi bir metal takı bulunmamalı.
Ameliyat:
Hasta ameliyattan çıktıktan sonra günübirlik cerrahi ünitesinde, yaşam bulguları, kanama, bulantı- kusma ve bilinç yönünden değerlendirilir, ameliyatına özel izlemler yapılır. Hasta aldığı anestezi türü ve ameliyatına göre ortalama 2-4 saat günübirlik cerrahi ünitesinde kalabilir.