Yenidoğan Sünneti Nedir?
Yenidoğan Sünneti Nedir ? Yenidoğan Sünneti En Uygun Ne Zaman Yapılır ? Yenidoğan Sünnetinin Avantajları Nelerdir?
Sünnet nedir?
- Penis derisinin en ucunda yer alan ve prepisyum adı verilen derinin alınmasıdır. Sünnet insanlık tarihi boyuncu çeşitli nedenlerle farklı toplumlarda uygulanan cerrahi bir işlemdir. Özellikle tıbbi literatürde sünnetin çeşitli tıbbi faydalarına dair çalışmaların yapılmış olmasına karşın, yurdumuzdaki uygulamaların altında genellikle dini, tıbbi ve sosyal nedenler yatmaktadır. Çocuğunuzun sağlığı açısından önemli bir girişim olan sünnetin bu konuda tecrübeli doktorlar tarafından uygun koşullarda yapılması gerekir. Aksi takdirde çocuğunuzda hayatı boyunca giderilemeyecek kalıcı zararlar oluşabilir.
Sünnet için en uygun yaş nedir?
- Her yaşta yapılabilen bir işlem olan sünnet için en uygun zaman ilk yaş içinde yapılmasıdır. Yenidoğan bebeğin doğumun üzerinden 24 saat geçtikten sonraki herhangi bir gün yapılabilmekle birlikte en uygun zaman yedinci gün ve sonraki zaman dilimidir. İlk yaş içinde yapılması yara iyileşmesinin hızlı olması ve çocuğun farkında olmadan bu işlemin yapılmasının getirdiği rahatlık nedeniyle tercih edilmektedir.
Sünnetin tıbbi zorunlulukları nelerdir?
- Prepisyum ucu dar olan (fimozis), tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçiren, penis ucunda enfeksiyon gelişen erkek çocuklarda tıbbi olarak sünnet gereği vardır.
- Sünnet kimlere uygulanmamalıdır?
-
- Yarım sünnet (hipospadias), gömülü penis veya mikropenis durumlarında sünnet yapılmamalıdır. Bu hastalarda var olan hastalığı düzeltici ameliyat sırasında ameliyatın bir parçası olarak sünnet yapılacaktır. Çocuğunuzun penisinde veya sünnet derisinde bir anormallik fark ediyorsanız Medivia Hospital Çocuk Cerrahisi Bölümüne başvurmanız uygun olur.
-
- Fıtık, inmemiş testis, hidrosel gibi ameliyat gerektiren durumlarda genel anestezi altında ameliyat yapılacağı için önceden sünnet yapılmamalıdır. Bu çocuklarda sünneti asıl ameliyat esnasında anestezi almışken yapmak daha uygundur.
- Ailede kan hastalığı varsa sünnet işlemi gerekli tedbirler alındıktan sonra yapılmalıdır.
Kaç çeşit sünnet tekniği vardır?
- Toplumda kansız sünnet, dikişsiz sünnet gibi değişik tanımlamaları olmakla birlikte sünnette esas olan iç ve dış sünnet derisinin kesildikten sonra tekrar birbirine tutturulmasıdır. Sünnet hangi teknikle yapılırsa yapılsın diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi sünnette de uyulması gereken bazı kurallar vardır:
- Sünnet bu konuda eğitimli ve tecrübeli doktorlar tarafından uygun hijyenik ortamda yapılmalıdır.
- Sünnette kullanılan malzemelerin steril olması gerekir.
- Sünnet esnasında ve sonrasında ağrı hissedilmemesi için gerekli ağrı giderici uygulamalar yapılmalıdır.
- Sünnet derisi ve mukozanın uygun uzunlukta kesilmesi gerekir.
- Kanama kontrolünün iyi yapılması gerekir.
- Estetik ve kozmetik olarak ideal bir sünnet için sünnet yapan hekim tarafından gerekli özen ve hassasiyet gösterilmelidir.
- Sünnet Teknikleri
- 1 . Cerrahi sünnet: Bu teknikte cerrahi olarak dış ve iç deri makas ya da bistüri ile kesildikten sonra her iki deri kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilerek yaklaştırılır.
- 2. Klemp Metodu: Sünnet için özel olarak geliştirilmiş ve birçok merkezde başarı ile uygulanan Gomco Klemp, Mogen Klemp, Winkelmann Klemp ( Çan yöntemi ) gibi metal sünnet klempleri vardır. Hepsinde de ortak uygulama şu şekildedir:
- Penis başı ile sünnet derisi birbirinden ayrılır. Penisin boyutuna uygun bir çan penis başına yerleştirilir ve daha sonra sünnette kesilecek sünnet derisi bu çanın üzerine oturtulur ve burgu ile kıstırılır. Damar büzüşmesini sağlamak ve kanamayı önlemek için 5-10 dakika beklenir. Daha sonra çanın üzerinde sıkıştırılmış olan sünnet derisi bistüri ile kesilir. Özellikle yenidoğan olmak üzere küçük bebeklere lokal anestezi ile uygulanan ve sonuçları da çok iyi olan bir yöntemdir.
-
- 3.Plastik Tek Kullanımlık Klemple (Alisklamp) Sünnet: Alisklamp plastik tüp ve sıkıştırma aparatı olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır. Sünnet derisi penis başından serbestleştirildikten sonra penis başına uygun çapta tüp yerleştirilir. Bunun üzerine oturtulan sünnet derisi kıskaçla sıkıştırılır ve üzerindeki fazla deri bistüri ile kesilir. Plastik kıskaç 3-5 gün peniste takılı kalır ve bu süre sonunda sünnet yapan doktor tarafından çıkarılır.
- Yenidoğan bebekten erişkine kadar her kişiye uygulanabilir ve pipinin büyüklüğüne göre değişen boyutları mevcuttur.
- 4.Giyotin Metodu: Sünnet derisinin kesilecek hattı belirlendikten sonra penis başı altta kalacak şekilde sünnet derisi bir klemple sıkıştırılır ve bunun üzerinden bistüri ile kesilir. Kesildikten sonra kanama kontrolünü takiben iç ve dış derinin kendiliğinden eriyen dikişlerle yaklaştırılması gerekir.
- Sünnet Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?
-
- Anne/babadan sünnet için rıza belgesi alınır.
- Sünnet işleminden bir saat önce hastaneye gelinir.
- Hastaneye gelirken bebek mama ile besleniyorsa maması, bir emzik, sevdiği oyuncaklar ve sizce gerekli özel eşyaları (alt bezi, çıtçıtlı zıbın, yastık, büyük çocuklarda sünnet kilotu ya da bol iç çamaşırı vb) getirilir.
- Uzman doktor tarafından tekrar bir muayenesi yapılır ve sünnete engel bir durum yoksa hazırlıklara başlanır.
-
Sünnet nasıl yapılır?
- Sünnet, asepsi, antisepsi gibi temel cerrahi koşullara uyulması ve tekniğine uygun olarak yapılması gereken bir cerrahi işlemdir. Olası komplikasyonların ciddiyeti göz önüne alındığında sünnetin cerrahi ilkeleri özümsemiş eğitimli ve sünnet konusunda tecrübeli hekimler tarafından tam donanımlı merkezlerde yapılması gerekir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi sünnet de steril koşullarda yapılır. Hastanemizde sünnet, ameliyathane ortamında yapılmaktadır.
- İlk 3 aylık bebeklerde sünnet
- Yenidoğan bebek dahil ilk birkaç aylık bebeklerde sünneti lokal anestezi ile bebek uyanık bir halde iken yapıyoruz. Bebeğin son beslenmesinin üzerinden bir saat geçmiş olması gerekir. İşlemden bir saat önce bebeğiniz hastaneye kabul edilir. Sünnet olmasına engel herhangi bir kanama ya da pıhtılaşma bozukluğu olmadığını teyit için parmağından kan alınıp laboratuvara gönderilir. Penisin çevresine uyuşturucu etkili bir krem sürülür. Bir saatlik süre tamamlandıktan sonra hemşire ve anne/baba refakatinde bebek ameliyathaneye indirilir ve burada sünnet ekibine teslim edilir. Sünnet öncesi de yine penis çevresine çok ince bir iğne ile lokal anestetik madde enjekte edilir ve anestezi etkisi için en az 10 dakika beklenir. Lokal anestezi için yeterli uyuşma sağlandıktan sonra sünnet alanı antiseptik ve dezenfektan solüsyonlarla temizlenip steril örtü ile örtülür.
- Yeterli uyuşma sağlandığından emin olunduktan sonra sünnet yapılır. Sünnet işlemi tamamlandıktan sonra sünnet alanı uygulanan tekniğe göre ya tamamen açık bırakılır ya da şeffaf bir pansuman malzemesi ile sarılıp sünnet işlemi tamamlanmış olur. Normal bebek bezi ile altı bezlenir. Sünnetten hemen sonra bebek annesine verilip hemşire refakatinde kattaki odasına çıkarılır ve anne tarafından beslenmesi sağlanır. Bebek serviste tekrar doktorunuz tarafından değerlendirilir ve eve gitmesine engel bir durumu yoksa eve gönderilir.
- 3 aylıktan büyük bebeklerde sünnet
- Eğer sünnet olacak çocuk 3 aylıktan büyük ise ailenin tercihine bağlı olarak lokal anesteziye ek olarak sedoanaljezi dediğimiz hafif bir uyutma ile sünnet işlemi gerçekleştirilir. Sedoanaljezi tam bir narkoz olmayıp, hastanın ağrı duyusunun giderildiği, normal nefes alıp verdiği bir uyku halidir. Üç aydan büyük çocuklarda ağrılı işlemler için ideal bir uygulamadır. Yeterli uyku hali sağlandıktan sonra teknik olarak yukarıda tarif edilen yöntemlerden biri ile sünnet yapılır.
- Sünnet sonrası bakım
- Genellikle ağrısız bir işlem olduğu için bebekler ve çocuklar rahat ve sakin bir sünnet sonrası dönem geçirirler. Anne rahatça bebeği kucağına alıp emzirebilir ya da besleyebilir. Küçük çocukların sünnet sonrası beslenmesi önemlidir ve her ağlamada emzirme ya da besleme bebeği rahatlatır. Eğer çok ağrı ve huzursuzluk olursa ağrı kesici kullanmakta bir mahzur yoktur. Sünnet bölgesine sarılan sargı düştükten sonra sünnet bölgesine önerilen merhem uygulanır.
- Sünnet sonrası üçüncü gün kontrole çağırıyoruz. Eğer sargı düşmemişse sargıyı açıp merhem sürüyoruz ve banyo yapmasını öneriyoruz. Bundan sonra iki gün boyunca her bez değişiminde sünnet bölgesine merhem sürülür. Eğer bebeğin dışkısı ile sünnet yeri kirlenirse ılık su ile yıkanıp üzerine merhem sürülür ve bezlenir. Genel temizliğe ve hijyene her çocukta olduğu gibi sünnet sonrası bebeklerde de dikkat etmek gerekir. Sünnetten üç hafta sonra yine kontrole çağırıp son kontrolünü yapıyoruz; ya da ailelerden sünnet olmuş çocuklarının fotoğrafını göndermelerini önerip, gönderdikleri fotoğraf üzerinde son değerlendirmeyi yapıyoruz.
- Sünnet sonrası peniste hafif şişlik, lokal anestezik enjeksiyonuna bağlı iğne yerinde hafif morluklar olabilir, endişe etmeye gerek yoktur. Bazı çocuklarda sünnet derisi penis başına aşırı yapışık olabilmekte ve sünnet işlemi esnasında bu yapışıklığın ayrılması gerekmektedir.
- Bu durumlarda sünnet sonrası penis başında hafif kızarıklık oluşabilir ki merak edilmemelidir, birkaç gün içinde normale döner. Yine, bu yapışıklığa bağlı sünnet sonrası penis başında sarı renkli bir tabaka oluşabilir. Bu durum iltihap olmayıp iyileşme sürecinde görülen normal bir durumdur.
- Sünnet sonrası komplikasyonlar nelerdir?
- Sünnet bu konuda tecrübeli hekimler ve uygun ortamda yapıldığında son derece güvenli ve komplikasyon oranı son derece düşük bir işlemdir. Ancak nadiren de olsa sünnet sonrası bazı komplikasyonlar görülebilmektedir.
- Kanama: En sık görülen komplikasyondur. Genellikle hafif kanamalardır ve baskı ile durdurulabilirler. Çoğunlukla ikinci cerrahi müdahaleye gerek olmadan durdurulabilir.
- Enfeksiyon: Temel cerrahi prensiplerle ve uygun hijyenik ortamın sağlandığı ortamlarda yapılan sünnetlerde enfeksiyon oranı son derece düşüktür. Bu nedenle uygun ortamın sağlanmadığı toplu sünnetlerden kaçınılmalıdır.
- Sünnet derisinin az ya da fazla kesilmesi: Kozmetik açıdan istenmeyen görünüm oluşabilir. Bu durumlarda bazen cerrahi düzeltme gerekebilir.
- İdrar deliği daralması: Daha önce mevcut olup fark edilmeyen bir durum ya da sünnet sonrası mekanik irritasyon sonucu oluşabilir. Dilatasyon ya da müdahale ile düzeltilir.
- Penis başı kesisi: Sünnet sırasında penisin en uç kısmı olan penis başında kısmi veya tam kesi oluşabilir. Bu nedenle sünnet yapan hekimin çok dikkat ve hassasiyet göstermesi gerekir.
- Niçin Medivia'da Sünnet?
- Sünnet bu konuda tecrübeli uzman doktor tarafından yapıldığı için özenle ve estetik olarak yapılmaktadır.
- Çocuğun pipisinin durumu ve ailenin isteği doğrultusunda yukarıda tarif edilen sünnet tekniklerinden uygun olanını yapma imkanı bulunmaktadır.
- Sünnet steril ameliyathane ortamında modern yöntemlerle yapıldığı için sünnet sonrası enfeksiyon ve kanama riski son derece düşüktür.
- Sünnet bölgesi işlem öncesi anestezik etkili kremle uyuşturularak iğnenin acısız yapılması sağlanır.
- Sünnet esnasında sünnet bölgesi uzun etkili lokal anestezik iğne ile uyuşturularak sünnet sonrası 4-6 saat ağrı ve acı hissetmemesi sağlanır.
- Acısız ve ağrısız yapıldığı için sünnet sonrası psikolojik etkilenme minimaldir.
- Hastanemiz tam donanımlı bir hastane olup sünnet öncesi ve sonrası doktorunuza 7/24 erişim imkanınız vardır.
- Çocuğunuz ve bütün sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu günler dileklerimizle...
- Medivia Hospital Çocuk Cerahisi Bölümü